Akreditif ile İlgili En Çok Sorulan 15 Soru ve Cevapları

Bu siteyi 2008 yılı Aralık ayında ilk yazmaya başladığımda en temelden başlamıştım.

Akreditif Nedir? Akreditif Kuralları Nelerdir? Akreditif Çeşitleri Nelerdir? gibi soruları kendi kendime sormuş ve basitçe cevaplamaya çalışmıştım.

Geçen 14 yıllık süreçte, hem 1000’in üzerinde ibrazı başarı ile tamamladım hem de konu ile ilgili yüzlerce firmadan gelen binlerce soruyla muhatap oldum.

Bu tecrübenin ışığında akreditif ile ilgili sık karşılaştığım ve aklıma gelen 15 soru ve cevabını bu sayfamda sizlere aktarma kararı aldım.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan akreditif ile ilgili en çok sorulan 15 sorunun yanıtları ile bugünkü yazımıza başlayalım.

Devam

Konşimento

Konşimento (az bilinen ama daha doğru kullanımı ile Konişmento); dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir taşıma belgesidir.

Günümüzde ihracat ve ithalat işlemlerinde pek çok taşıma belgesi kullanılmaktadır.

Örneğin, karayolu taşımalarında CMR (karayolu taşıma belgesi), havayolu taşımalarında Air Waybill (havayolu taşıma senedi), demiryolu taşımalarında da hamule senedi gibi.

Denizyolu taşımalarında kullanılan taşıma belgelerinin genel adı ise konşimentodur. En eski taşıma belgesi olan konşimentonun günümüzde farklı çeşitleri kullanımdadır.

Bugünkü yazımızda konşimentonun tanımını yapıp, genel karakteristik özelliklerini açıkladıktan sonra konşimento çeşitlerine değineceğiz.

Yazımızın son bölümünde ise akreditif uygulamalarında konşimento kullanımı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Önemli Not: Bu yazımızda genel olarak açıkladığımız konşimento türü limandan limana yapılan konteyner taşımacılığında kullanılan hat konşimentosudur. Konşimento kavramı ile aksi belirtilmediği sürece söz konusu belgeyi kastedeceğiz.

Devam

Akreditif Nedir?

Akreditif, dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilir.

Akreditif, ihracatçı ve ithalatçı açısından riskleri sınırlandıran bir ödeme yöntemidir. ICC tarafından hazırlanan UCP 600 kuralları ile kullanılmaktadır.

Amir banka, akreditif şartlarının yerine getirilmesi koşulu ile açılan akreditif bedelini ödeme yükümlülüğü altındadır. Akreditif, dış ticarette güvenli bir ödeme yöntemi tercih eden ihracatçı ve ithalatçılar için ideal seçeneklerden birisidir.

Bugünkü yazımızda akreditif ile ilgili temel bilgilere değineceğiz. Yazının konu başlıklarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Devam

Cost and Freight (CFR) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Cost and Freight, Incoterms 2020 içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe’ye “Masraflar ve Navlun” olarak çevrilmektedir. Kısaltılmış biçimi ise CFR’dir.

Bugünkü yazımda sizlere CFR – Cost and Freight teslim şeklini açıklamaya çalışacağım. Yazımın ilk bölümünde söz konusu teslim şeklinin tanımını verdikten sonra, ilerleyen bölümlerde ihracatçı ve ithalatçılara ne gibi sorumluluklar yüklediğini inceleyeceğim.

Devam

Free on Board (FOB) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Bugünkü yazımızda FOB teslim şeklinin ne olduğunu ve bu ticari terimin ihracatçı ve ithalatçı açısından hangi sorumlulukları beraberinde getirdiğini açıklamaya çalışacağım.

Devam

Ex Works (EXW) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

EXW teslim şekli, ihracatçının malları genellikle kendi işletmesinde (fabrika, depo vb.) alıcıya teslim ettiği bir durumu ifade eder. Bu durumda mallar, ihracat gümrükleme işlemleri yapılmamış ve taşıma aracına yüklenmemiş şekildedir.

EXW teslim şeklinin tanımını ve ihracatçı ile ithalatçının sorumluluklarını aşağıda bulabilirsiniz.

Devam

Purchase Order Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

“Purchase Order”, ithalatçı firmalar tarafından oluşturulur ve verilen siparişin miktarını, tutarını, niteliğini, kodunu, yükleme tarihini, teslim şeklini, ödeme şeklini ve zamanını, varsa alıcının bankasını ve bazen de talep edilen dış ticaret belgelerini gösterir.

Bugünkü yazımızda Purchase Order belgesinin ihracat ve ithalat işlemlerinde nasıl kullanıldığını inceleyip, bu belgede genel olarak hangi bilgilerin yer aldığına değineceğiz.

Devam

İhracatçılar İçin Proforma Fatura Örnekleri

Bundan önceki yazılarımızda proforma fatura (proforma invoice) kavramını incelemiş ve sonrasında proforma fatura ile ticari fatura (Commercial Invoice) arasındaki farklara değinmiştik.

Bugünkü yazımızda ise “Microsoft Excel” aracılığıyla hazırlanmış proforma fatura örnekleri paylaşacağız.

Proforma fatura, ihracatçılar tarafından düzenlenen ve dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir ticari belgedir. Bu belge, ithalatçılara verilen teklifin, siparişe dönüştürülmesi aşamasında kullanılır. Kısaca, proforma faturalar siparişin detaylarını ve şartlarını içeren formal teklif niteliği taşımaktadır.

İhracatçılar, proforma faturayı hazırlar ve ithalatçılara gönderirler. İthalatçılar, aldıkları proforma faturayı detaylı bir şekilde incelerler. Eğer fatura üzerindeki şartlar uygun görünüyorsa, ithalatçılar kaşe ve imzalarını atarak faturayı tekrar ihracatçıya geri gönderirler.

İthalatçılar tarafından imzalanan proforma fatura, siparişin resmi olarak onaylandığı anlamına gelir.

Proforma faturalar tüm teslim şekilleri ve ödeme yöntemleri ile kullanılabilmektedir.

Devam