Bu yazımızda Tunus’un genel ekonomik durumunu inceleyip, akreditif işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladıktan sonra Tunus’a yaptığımız birkaç akreditif danışmanlık referansımızı sizlerle paylaşacağız.
Yazımızın içeriğine Tunus Akreditif Danışmanlık başlıklı pdf dosyamızdan ulaşabilirsiniz.
Tunus’un Genel Ekonomik Durumu
Tunus, 162.155 km2 yüzölçümüyle Kuzey Afrika’da yer alan bir ülkedir. Doğusu ve kuzeyinde Akdeniz, güneydoğusunda Libya, batı ve güney batısında Cezayir bulunmaktadır.
Tunus ekonomisi, turizm başta olmak üzere, hizmet sektörü, tarım, tekstil ve konfeksiyon, hafif sanayiler ile petrol ve fosfat üretimine dayanan gelişme yolunda bir ekonomidir.
Gıda ürünleri ithalatta önemli bir yer tutmakla birlikte ülke, başta zeytinyağı olmak üzere önemli bir tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Türkiye ile Tunus arasındaki ticari ilişkiyi geçmiş yıllar boyunca incelediğimizde, ticaretin ülkemiz lehine bakiye verdiği görülmektedir. 2000 yılında ikili ticarette Türkiye lehine dış ticaret fazlası 97 milyon ABD Doları iken, 2020 yılında dış ticaret fazlası 777 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.
Türkiye’nin Tunus’a ihraç ettiği başlıca ürünler: Demir ve çelik Mineral yakıtlar, yağlar, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, demir veya çelikten eşya, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, örme eşya, elektrikli makina ve cihazlardır.
Tunus Akreditif İşlemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir
Tunus ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması bulunmaktadır. Bu yüzden Tunus’a yapılan işlemlerde menşe belgesi olarak EUR1 talep edilmektedir.
Tunus bankaları EUR1 belgesini çoğunlukla e-imzalı olarak kabul etmemekte, eski şekilde düzenlenmiş ve manuel olarak imzalanmış EUR1 belgesi talep edebilmektedir.
Bu hususta özellikle akreditif inceleme aşamasında dikkatli olunmalı, gümrük müşaviri ile koordineli çalışılmalıdır.
Teslim şekli olarak Ex Works, FCA veya FOB sıklıkla tercih edilmektedir. Söz konusu teslim şekilleri akreditif ile çalışırken bazı riskler taşımaktadır. İhracatçıların bu riskleri iyi değerlendirmesi gerekmektedir.
Bazı işlemlerde orjinal konşimento ve diğer belgelerin banka haricinde akreditif lehtarına iletilebilmesi talep edilebilmektedir. Bu hususta da dikkatli olunmalıdır.
Son olarak çok kısa süreli transit sürelerinin ithalat aşamasında demuraj, detention ve ardiye masrafları çıkarabileceği öngörülmeli, rezervasyon aşamasında bu konu göz önüne alınmalıdır.
Tunus Akreditif Referanslarımız
Örnek Referans 1:
2013 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz Tunus akreditif çalışmamıza ait referans bilgilerimizi bulabilirsiniz.
Tunus’da bulunan Arab Banking Corporation Tunisia bankası tarafından açılmış olan 57.120,00 EUR toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Tunus İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.
Söz konusu akreditifin referans numarası ILC/12/00124 olup, akreditif açılış tarihi ise 23.Ağustos.2012‘dir. İhracat gerçekleştiren firma İstanbul’da yer almaktadır.
Akreditif, Türkiye’de bulunan Türkiye Garanti Bankası gişelerinde kullanımda olacak şekilde açılmıştır. Garanti Bankası aynı zamanda ihbar bankası konumundadır.
Söz konusu akreditif altında yapılan çalışma, firmamız tarafından sağlanan ihracat akreditif danışmanlığı hizmetlerini kapsamakta olup, yapılan işlemler şu şekildedir:
- Akreditif incelemesi sonucunda akreditifte saptanan riskli noktaların ortadan giderilmesi için İngilizce olarak Akreditif Düzeltme Talepleri hazırlanmıştır.
- Akreditif altında talep edilen belgeler sırası ile commercial invoice (ticari fatura), bill of lading (konşimento), packing list (paketleme listesi), weight list (ağırlık listesi) ve EUR1 Certificate (EUR1 Sertifikası)’dır.
- İhracatçı firmanın yüklemeyi yapmasını takiben, evrak ibraz sürecinde taslak belgeler hazırlanmıştır.
- Belgeler bankaya ibraz edilmeden önce son kontrolleri yapılmıştır.
- Belgelerin Türkiye’deki ihbar bankası konumunda olan Garanti Bankası’na ibrazından sonra belgelerin doğrudan amir bankasına gönderilmesi sağlanmıştır.
- Evrakların nihai ibrazının ardından, ödeme amir bankadan tahsil edilmiştir.
Örnek Referans 2:
Tunus’da bulunan Société Tunisienne de Banque bankası tarafından açılmış olan 12.216,96 EUR toplam tutarlı akreditif için firmamız tarafından sağlanan Tunus İhracat Akreditif Danışmanlığı, evrakların ilk ibrazda kabul edilmesiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.
Söz konusu akreditifin referans numarası CDI19/11615 olup, akreditif konşimento tarihinden 30 gün sonra ödenecek şekilde vadeli olarak açılmıştır.
İhracat gerçekleştiren firma Kayseri’de yer almaktadır. Kayseri’deki üretici ihracatçı firma Tunus’a tıbbi malzeme ihracatı gerçekleştirmiştir.
Türkiye’de bulunan ve ihracatçı firmaya akreditifi ileten QNB Finansbank A.S. ihbar bankası ve görevli banka konumundadır. Ödeme sorumluluğu yoktur.
Akreditif işlemi olduğu gibi herhangi bir düzeltmeye gerek kalmadan tamamlanmıştır.
ÖZGÜR EKER (CDCS)
Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri