Akreditif Nedir?

Akreditif Nedir?

Akreditif, dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilir.

Akreditif, ihracatçı ve ithalatçı açısından riskleri sınırlandıran bir ödeme yöntemidir. ICC tarafından hazırlanan UCP 600 kuralları ile kullanılmaktadır.

Amir banka, akreditif şartlarının yerine getirilmesi koşulu ile açılan akreditif bedelini ödeme yükümlülüğü altındadır. Akreditif, dış ticarette güvenli bir ödeme yöntemi tercih eden ihracatçı ve ithalatçılar için ideal seçeneklerden birisidir.

Akreditif pek çok anlamda dış ticarette kullanılan diğer ödeme yöntemlerinden ayrışmaktadır. Akreditifin, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve peşin ödemeye karşı belirli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Ayrıca, akreditifli ödemelerde çeşitli riskler de bulunmaktadır.

Bugünkü yazımızda akreditif nedir sorusuna yanıt verip; akreditif ile ilgili temel bilgilere değineceğiz.

Devam

Akreditif Nasıl Açılır? Akreditif Nasıl İşler?

Akreditif Nasıl Açılır? Akreditif Nasıl İşler?

Akreditif, ithalatçının bankasına vermiş olduğu talimat ile ithalatçının bankası tarafından açılmaktadır.

Akreditifin açılması ile birlikte ithalatçı akreditifin doğrudan tarafı olmaktan çıkar ve akreditifi açan amir banka uygun ibraz karşılığında akreditif lehtarına ödeme yapmakla yükümlü hale gelir.

İhracatçı açısından bakıldığında süreç akreditif metninin ihbar edilmesi ile başlamakta, belgelerin ibraz edilmesiyle devam etmektedir.

Son aşamada ise belgelerin bankalarca incelenmesi ve ödeme süreci gelmektedir.

Bugünkü yazımızda akreditifin açılış sürecini ve işleyişini yani çalışma mekanizmasını örnek üzerinden açıklayacağız.

Not: Yazımızın içeriğine Akreditif Nasıl Açılır, Nasıl İşler? başlıklı pdf dosyamızdan ulaşabilirsiniz.

Devam

Gayri Kabili Rücu Akreditif (Geri Dönülemez Akreditif) Nedir?

Gayri Kabili Rücu Akreditif (Geri Dönülemez Akreditif) Nedir?

Geri Dönülemez Akreditif, İngilizce tanımı Irrevocable Letter Of Credit (ILOC) olan ve Türkçe’de Gayri Kabili Rücu Akreditif şeklinde de kullanılan bir akreditif çeşididir.

Kısaca tanımlamak gerekirse, amir banka, lehtar ve eğer mevcut olması durumda teyit bankasından her birinin onayı olmadan geriye alınması, revize edilmesi veya iptal edilmesi mümkün olmayan akreditif türlerine Gayri Kabili Rücu Akreditif veya diğer bir deyişle Geri Dönülemez Akreditif denilmektedir.

Bugünkü yazımızda geri dönülemez akreditif olarak isimlendirilen ve İngilizce’si Irrevocable Letter of Credit olan akreditif çeşidini inceleyeceğiz.

Ayrıca yazımızın sonunda swift mesajlarında geri dönülemez akreditiflerin ne şekilde gösterildiğini göreceğiz.

Devam

Akreditif Çeşitleri Nelerdir?

Akreditif Çeşitleri Nelerdir?

Dış ticarette kullanılan şartlı bir ödeme yöntemi olan akreditif uzun bir geçmişe ve esnek bir yapıya sahiptir.

Akreditifler süreç içerisinde ticaretin karmaşık yapısına uyum sağlamışlar ve ihracatçı ve ithalatçıların farklı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dönüşüme uğramışlardır. Böylece günümüzde kullandığımız akreditif türleri ortaya çıkmıştır.

Akreditifler, taraflara sağladığı güvence açısından; ödemeden sorumlu olan kuruluş açısından ve ödeme şekli açısından alt gruplara ayrılarak incelenebilir.

Ayrıca, özel nitelikli akreditifler de bulunmaktadır.

Esas olarak akreditiflerin sınıflandırılması ise Ticari Akreditif (Commercial Letters of Credit) ve Teminat Akreditifleri (Standby Letters of Credit) başlığı altında yapılmalıdır.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan akreditif çeşitlerini incelemeye başlayalım.

Not: Akreditif Çeşitleri Nelerdir? başlıklı pdf dosyasına ulaşmak için tıklayın.

Devam

Akreditifte Risk

Akreditifte Risk

Akreditif, riskleri azaltıcı bir yapıya sahip olsa da, akreditif işlemlerinde tarafların her biri belirli düzeyde riske maruz kalmaya devam eder.

Daha önce de açıkladığımız gibi akreditif uygulamalarında ihracatçı ve ithalatçının yanı sıra bankaların da bazı sorumlulukları bulunmaktadırlar.

Dolayısı ile akreditif işlemlerinde bankaların da ihracatçı ve ithalatçılar gibi kötü niyetli uygulamalar karşısında risk altında oldukları unutulmamalıdır.

Akreditif işlemlerindeki riskleri genel riskler (tüm tarafların ortaklaşa taşıdığı riskler), mücbir sebeplere ilişkin riskler, ithalatçının (amirin) taşıdığı riskler, ihracatçının (lehtarın) taşıdığı riskler ve bankaların taşıdığı riskler olmak üzere 5 grupta inceleyebiliriz.

Not: Akreditifte Riskler başlıklı pdf dosyamızı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Devam

Akreditifin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Akreditifin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Akreditif dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olup, ihracatçılar ve ithalatçılar açısından çeşitli avantaj, dezavantaj ve riskleri beraberinde getirmektedir.

Akreditifin avantajları arasında, hem ihracatçı hem de ithalatçı için ödeme güvencesi sağlaması, yeni pazarlara açılma imkanı sunması ve riskleri azaltması sayılabilir.

Akreditif, ihracatçılar için doğru kullanıldığında alacak riskini azaltırken, ithalatçılar için de malın kalitesini ve teslimatını güvence altına alır.

Ancak, akreditifin dezavantajları da göz ardı edilmemelidir. Akreditif işlemleri, belgelerin titizlikle hazırlanmasını gerektirdiğinden ve bankaların katılımı nedeniyle zaman alıcı ve zorlayıcı olabilir.

Akreditif ile ilgili riskleri daha önce yazmış olduğum “Akreditifte Risk” başlıklı yazımı okuyarak anlayabilirsiniz. Yine ihracatçı firmaların akreditif altında risklerini nasıl düşüreceklerini “İhracat Akreditiflerinde Risk Nasıl Düşürülür” başlıklı yazımdan takip edebilirsiniz.

Bugünkü yazımda ise ihracatçı ve ithalatçılar açısından akreditiflerin avantajlarını ve dezavantajlarını sizlerle paylaşacağım.

Devam

Konşimento

Konşimento

Konşimento (az bilinen ama daha doğru kullanımı ile Konişmento); dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir taşıma belgesidir.

Günümüzde ihracat ve ithalat işlemlerinde pek çok taşıma belgesi kullanılmaktadır.

Örneğin, karayolu taşımalarında CMR (karayolu taşıma belgesi), havayolu taşımalarında Air Waybill (havayolu taşıma senedi), demiryolu taşımalarında da hamule senedi gibi.

Denizyolu taşımalarında kullanılan taşıma belgelerinin genel adı ise konşimentodur.

En eski taşıma belgesi olan konşimentonun günümüzde farklı çeşitleri kullanımdadır.

Bugünkü yazımızda konşimentonun tanımını yapıp, genel karakteristik özelliklerini açıkladıktan sonra konşimento çeşitlerine değineceğiz.

Yazımızın son bölümünde ise akreditif uygulamalarında konşimento kullanımı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Önemli Not: Bu yazımızda genel olarak açıkladığımız konşimento türü limandan limana yapılan konteyner taşımacılığında kullanılan hat konşimentosudur. Konşimento kavramı ile aksi belirtilmediği sürece söz konusu belgeyi kastedeceğiz.

Konşimento ile ilgili bu sayfada geçen bilgilere ayrıca Konşimento Sunumu isimli pdf dosyamız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz.

Devam

Teyitli Akreditif Nedir? Avantajları ve Riskleri Nelerdir? Her Akreditife Teyit Eklenir mi?

Teyitli Akreditif Nedir? Avantajları ve Riskleri Nelerdir? Her Akreditife Teyit Eklenir mi?

Bugünkü yazımızda teyitli akreditif kavramını inceleyeceğiz. Teyitli akreditif nedir, nasıl çalışır, teyitli akreditifin sağladığı faydalar nelerdir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Eğer bir akreditif amir bankanın haricinde ikinci bir bankanın daha ödeme garantisini taşıyor ise bu akreditif türüne Teyitli Akreditif (Confirmed Letter of Credit, Confirmed L/C) denilmektedir.

Teyitli akreditif, akreditif lehtarına şarta bağlı ödeme güvencesinin amir bankanın yanı sıra teyit bankası tarafında da verildiği akreditif çeşididir.

Bir bankanın akreditife teyidini ekleyebilmesi için mutlaka amir bankanın bu konuda bir talebi olmalıdır. Teyit bankası amir bankanın talebi olmaksızın kendiliğinden akreditife teyidini ekleyemez.

Teyit ticari bir karar olduğu için hiçbir banka bir akreditife teyidini eklemeye zorlanamaz.

Teyit bankaları amir bankalardan aldıkları teyit ekleme taleplerini kendi iç mekanizmalarına göre değerlendirip akreditif lehtarına olumlu veya olumsuz yanıt verebilmektedirler.

Teyitli akreditifler ile akreditifin işleyiş mekanizmasına bir banka daha eklenmekte ve böylece akreditif maliyetleri artmaktadır.

Dolayısı ile teyitli akreditifler genellikle akreditif lehtarının kendisini amir bankadan kaynaklanabilecek politik ve ekonomik risklere karşı korunmak istediği durumlarda kullanılmaktadır.

Teyitli akreditifler ile ilgili olarak üzerinde durulması gereken bir diğer önemli nokta da bankaların sadece gayri kabili rücu akreditiflere (irrevocable Letter of Credit) teyitlerini ekleyebildikleridir.

Devam

Akreditif ile İlgili En Çok Sorulan 15 Soru ve Cevapları

Akreditif ile İlgili En Çok Sorulan 15 Soru ve Cevapları

Bu siteyi 2008 yılı Aralık ayında ilk yazmaya başladığımda en temelden başlamıştım.

“Akreditif Nedir?”, “Akreditif Kuralları Nelerdir?”, “Akreditif Çeşitleri Nelerdir?” gibi soruları kendi kendime sormuş ve basitçe cevaplamaya çalışmıştım.

Geçen 14 yıllık süreçte, hem 1000’in üzerinde ihracat akreditif ibrazını başarı ile tamamladım hem de konu ile ilgili ithalatçı ve ihracatçı firmalardan gelen değişik sorularla muhatap oldum.

Akreditifte, ihracatçı ve ithalatçıların karşılaştığı başlıca problemlere bir nebze de olsa çözüm getirebilmek amacıyla firmalardan sık gelen 15 soruyu ve cevabını bu sayfamda sizlere aktarma kararı aldım.

Böylece olabildiğince geniş bir kitlenin karşılaştığı problemlere çözüm olabilmeyi umuyorum.

Devam

Certificate of Origin (Menşe Şehadetnamesi) Nedir? Akreditifli Ödemelerde Nasıl Kullanılır?

Certificate of Origin (Menşe Şehadetnamesi) Nedir? Akreditifli Ödemelerde Nasıl Kullanılır?

Şehadetname Osmanlıca bir kelime olup sertifika, diploma anlamına gelmektedir.

Menşe şehadetnamesi denildiğinde bir malın hangi ülke ürünü olduğunu gösteren sertifikalar akla gelmelidir.

Menşe şehadetnamesinin İngilizcesi “Certificate of Origin” olup birebir çeviri yapıldığında “Menşe Sertifikası” olarak Türkçe’ye çevrilebilmektedir.

Menşe şehadetnameleri özellikle ithalat esnasında ürünlere uygulanacak gümrük vergisinin saptanması sırasında işlev görmektedirler. Çünkü her ülke ithalat esnasında ürünlerin menşeine göre farklı gümrük vergileri uygulayabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse Çin menşeli bir gıda ürünü ile Tunus menşeli bir gıda ürünü değişik ithalat vergisine tabii olabilecektir. Çünkü Türkiye ile Tunus arasında bir serbest ticaret anlaşması varken Çin ile Türkiye arasında herhangi bir serbest ticaret anlaşması bulunmamaktadır.

Bugünkü yazımda menşe şehadetnamesinin tanımını yaptıktan sonra kısaca menşe şehadetnamelerinin çeşitleri hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Yazımın son bölümlerinde ise menşe şehadetnamesi ile ilgili pratik bilgileri sizlere aktarmayı planlamaktayım.

Devam

Carriage Paid To (CPT) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Carriage Paid To (CPT) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Carriage Paid to, Incoterms 2020 kuralları çerçevesinde tanımlanmış 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe karşılığı Incoterms 2020 kitapçığında “Taşıma Ödenmiş Olarak” geçmektedir. Kısaltılmış biçimi CPT‘dir.

Incoterms 2020 kurallarına göre CPT teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir.

Bu demek oluyor ki, CPT teslim karayolu taşımalarında, havayolu taşımalarında, denizyolu taşımalarında, demiryolu taşımalarında ve hatta multimodal taşımalarda kullanılabilmektedir.

Türkiye’de çoğunlukla Avrupaya yapılan ithalat ve ihracat karayolu taşımalarında kullanılmaktadır.

Karayolu, havayolu ve multimodal taşımalarda CFR olarak çoğunlukla yanlış kullanılan teslim şeklinin doğrusu CPT‘dir.

Bugünkü yazımda, CPT teslim şeklinde ihracatçının ve ithalatçının sorumluluklarını, Incoterms 2020 kuralları çerçevesinde tanımlayıp; çeşitli örnekler vererek söz konusu teslim şeklini sizlere açıklamaya çalışacağım.

Devam

Free Carrier (FCA) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

Free Carrier (FCA) (Incoterms 2020) Teslim Şekli Nedir? İhracat ve İthalat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

“Free Carrier” (FCA), Incoterms 2020’de belirlenen 11 teslim şeklinden biridir ve Türkçe’ye “Taşıyıcıya Masrafsız” olarak çevrilebilir.

FCA dünya genelinde en yaygın kullanılan teslim şekillerinden biridir.

FCA, esnek bir teslim şekli olarak tasarlanmıştır. Alıcıların ana nakliyeyi ödemiş olduğu hemen hemen tüm ihracat ve ithalat işlemlerinde kullanılabilmektedir.

Incoterms 2020 kurallarına göre, FCA teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir.

Bu demek oluyor ki, FCA teslim karayolu taşımalarında, havayolu taşımalarında, denizyolu taşımalarında, demiryolu taşımalarında ve hatta multimodal taşımalarda kullanılabilmektedir.

Bugünkü yazımızda FCA teslim şeklinin ne olduğunu ve bu ticari terimin ihracatçı ve ithalatçı açısından hangi sorumlulukları beraberinde getirdiğini açıklamaya çalışacağım.

Devam

Tunus Akreditif Danışmanlık

Tunus Akreditif Danışmanlık

Bu yazımızda Tunus’un genel ekonomik durumunu inceleyip, akreditif işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladıktan sonra Tunus’a yaptığımız birkaç akreditif danışmanlık referansımızı sizlerle paylaşacağız.

Yazımızın içeriğine Tunus Akreditif Danışmanlık başlıklı pdf dosyamızdan ulaşabilirsiniz.

Tunus’un Genel Ekonomik Durumu

Tunus, 162.155 km2 yüzölçümüyle Kuzey Afrika’da yer alan bir ülkedir. Doğusu ve kuzeyinde Akdeniz, güneydoğusunda Libya, batı ve güney batısında Cezayir bulunmaktadır.

Tunus ekonomisi, turizm başta olmak üzere, hizmet sektörü, tarım, tekstil ve konfeksiyon, hafif sanayiler ile petrol ve fosfat üretimine dayanan gelişme yolunda bir ekonomidir.

Gıda ürünleri ithalatta önemli bir yer tutmakla birlikte ülke, başta zeytinyağı olmak üzere önemli bir tarım ürünleri ihracatçısıdır.

Türkiye ile Tunus arasındaki ticari ilişkiyi geçmiş yıllar boyunca incelediğimizde, ticaretin ülkemiz lehine bakiye verdiği görülmektedir. 2000 yılında ikili ticarette Türkiye lehine dış ticaret fazlası 97 milyon ABD Doları iken, 2020 yılında dış ticaret fazlası 777 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.

Türkiye’nin Tunus’a ihraç ettiği başlıca ürünler: Demir ve çelik Mineral yakıtlar, yağlar, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, demir veya çelikten eşya, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, örme eşya, elektrikli makina ve cihazlardır.

Devam