Akreditif Açılış Masraf ve Komisyonları

Akreditif, ihracatçılar ve ithalatçılar için teferruatlı ve masraflı bir ödeme yöntemidir. Akreditif masrafları çoğunlukla ihracatçılar ve ithalatçılar arasında paylaşılmaktadır.

Akreditif açılış masraflarını ithalatçılar karşılarken, akreditifin açıldığı ülke dışında oluşan masraflarını ise ihracatçılar karşılamaktadır.

Peki, akreditif açılışı için ithalatçılar bankalara ne kadar komisyon ödemek zorundadırlar? Akreditif açılışında ödenecek masraflar nelerdir ve ne kadar tutmaktadır?

akreditif açılış masraf ve komisyonları

Bugünkü yazımda, ithalatçılar tarafından karşılanan akreditif açılış masrafları ve komisyonlarını Türkiye’deki bazı bankaların güncel komisyon oranlarını örnek vererek açıklamaya çalışacağım.

Türkiye’deki Bazı Bankaların Akreditif Açılış Komisyonları

Yapı Kredi Bankası İthalat Akreditif Komisyonları:

  • İthalat akreditif açılış komisyonu: %4 (yıllık), Minimum 200 USD
  • İşlem Ücreti: Minimum 350TL, Maksimum 2750 TL (0,20)
  • İthalat akreditif tutar veya geçerlilik süresi değişikliği: %4 (yıllık), Minimum 200 USD,  (Komisyon, artırım yapılan tutar/vade üzerinden yıllık olarak hesaplanacaktır.)
  • İthalat akreditif değişiklik komisyonu:
    • Minimum 650TL, Maksimum 3000 TL (%0,15)
Örnek Uygulama:

Yapı Kredi Bankasın’dan açılacak 50.000 USD toplam tutarlı bir akreditifte, akreditif açılışı ile bankanın ihracatçı firmaya ödemeyi yapması arasında 3 aylık bir zaman olduğunu varsayalım.

Akreditifte herhangi bir değişiklik yapmadığımızı ve ilave hiçbir durumun yaşanmadığını varsayarak, süper temiz çalışılmış bir akreditif için tahmini akreditif açılış masrafını hesaplamaya çalışalım.

  • Akreditif açılış komisyonu: 50.000 USD x 0,04 x (3/12) = 500 USD
  • İşlem Ücreti: 50.000 USD x 0,002= 100 USD

Yukarıdaki örneğimizdeki 50.000 USD’lik akreditif için toplam açılış masrafı 600 USD olarak hesaplanmaktadır.

Akreditifte düzeltmeler istenir, akreditif açılış tarihi ile ödeme tarihi arasındaki süre uzar, akreditif vadesi veya tutarında değişiklik yapılması gerekirse; ithalatçının akreditif komisyon ve masraflarında artış yaşanacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

İş Bankası İthalat Akreditif Komisyonları:

  • İthalat akreditif açılış komisyonu: %4 (yıllık) , Minimum 100 USD
  • İthalat akreditif değişiklik komisyonu: 50 USD
Örnek Uygulama:

İş bankasından açılacak 50.000 USD toplam tutarlı bir akreditifte, akreditif açılışı ile bankanın ihracatçı firmaya ödemeyi yapması arasında 3 aylık bir zaman olduğunu varsayalım.

Akreditifte her hangi bir değişiklik yapmadığımızı ve ilave hiçbir durumun yaşanmadığını varsayarak, Yapı Kredi bankasında kullandığımız örneğin aynısı için tahmini akreditif açılış masrafını hesaplamaya çalışalım.

  • Akreditif açılış komisyonu : 50.000 USD x 0,04 x (3/12) = 500 USD

İş Bankasın’dan açılacak 50.000 USD’lik akreditif için toplam açılış masrafı 500 USD olarak hesaplanmaktadır.

Burgan Bank İthalat Akreditif Komisyonları:

  • İthalat sight akreditif açılış komisyonu: %2-%5 (yıllık), Minimum 4000 TL
Örnek Uygulama:

Burgan Bank’dan açılacak 50.000 USD toplam tutarlı bir akreditifte, akreditif açılışı ile bankanın ihracatçı firmaya ödemeyi yapması arasında 3 aylık bir zaman olduğunu varsayalım.

Akreditifte herhangi bir değişiklik yapmadığımızı ve ilave hiçbir durumun yaşanmadığını varsayarak, yukarıda kullandığımız örneklerin aynısı için tahmini akreditif açılış masrafını hesaplamaya çalışalım.

Akreditif açılış komisyonu:

0,02 faiz üzerinden => 50.000 USD x 0,02 x (3/12) = 250 USD

0,05 faiz üzerinden =>50.000 USD x 0,05 x (3/12) = 625 USD

Burdan Bank’dan açılacak 50.000 USD’lik akreditif için toplam açılış masrafı 250 USD ile 625 USD arasında hesaplanmaktadır.

Yukarıda, bankaların internet siteleri üzerinden yayınlamış oldukları komisyon oranları üzerinden, basitçe akreditif açılış masraflarının ne kadar olduğunu incelemeye çalıştık.

Siz de bankaların internet sitelerinden çalışmak istediğiniz bankanın komisyon oranlarını bulup, yukarıdaki örneklerden de faydalanarak, akreditif açılış masrafının ne kadar olacağını hesaplayabilirsiniz.

Bu işlemlerin hepsinde ithalatçının sadece kendi ülkesindeki akreditif masraflarını karşıladığı, ithalat ülkesinin dışındaki tüm masrafların ise ihracatçı tarafından karşılanacağı varsayılmıştır.

Konu ile ilgili yazılar:

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri olarak 2009 yılından itibaren 200’ün üzerinde başarılı ibraz gerçekleştirdik. 40’ın üzerindeki farklı ülkeye ihracat ve ithalat akreditif danışmanlık hizmeti verdik.

Siz de en uygun koşullarda profesyonel akreditif danışmanlık hizmeti almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.