Soru: Uluslararası dış ticaret firmasıyız. Sormak istediğimiz iki konu var.
DLC at sight ödeme şekli (copy B/L)
100% TT at sight ödeme şekli (copy (B/L)
Bunlar satıcı firma açısından güvenli midir ya da satıcı/aracı firma açısından en güvenli ödeme şekli nedir? Ödemeden önce konşimento göndermenin sakıncaları nelerdir?
Soru tam olarak anlaşılmadığı için gelen e-maile cevap yazıp, biraz daha konunun açılmasını talep ettim.
Gelen ikinci e-postada ise yazılanlar şunlardı:
DLC: documentary letter of credit at sight: Müşterimiz bu şekilde gönderdi, ama biz ne olduğunu çözemedik.
COPY B/L: konşimento kopyası. Bunu email yoluyla göndermemizin sakıncası var mı? Başka bir müşterimiz konşimento kopyasını aldıktan sonra üç iş günü içinde 100% TT ile ödeme istiyor. Bunun sakıncaları nelerdir.
Son olarak en güvenli ödeme şekilleri nelerdir?

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Risk Değerlendirmesi ve Konşimento Kopyası Karşılığı Ödemenin Açıklaması:
Sorularınıza verebileceğim yanıtlar aşağıdaki gibidir:
En Güvenli Ödeme Şekilleri Nelerdir?
İhracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan ödeme şekillerinin taraflar açısından farklı risk parametreleri bulunmaktadır. Dış ticarette kullanılan ödeme yöntemlerini, olabildiğince açıklamalı olarak, daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Size, başta bu yazılar olmak üzere, daha detaylı bir araştırma önerebilirim.
İhracatta En Uygun Ödeme Yöntemi Nasıl Seçilir? ve İhracatta Ödeme Nasıl Güvence Altına Alınır? başlıklı yazılarımı özellikle okumanızı öneririm.
İhracatçı açısından en güvenilir ödeme yöntemi peşin ödeme (cash in advance) olup, olası sipariş iptallerine karşı kendinizi koruma altına alabileceğiniz peşin ödeme çeşidi ise “cash with order” peşin ödeme seçeneğidir.
100% TT at Sight Ödeme Şekli (Copy (B/L):
Bu şekilde yapılan ödemelerde, önce yüklemeyi yapmanız, daha sonrasında ise konşimento kopyasını e-mail veya faks ile alıcıya ulaştırmanız gerekmektedir.
Konşimento kopyasını alan alıcı ise banka havalesi yoluyla size sipariş miktarının tamamını kısa bir süre içerisinde gönderecektir. Bu ödeme şekli, kesinlikle peşin ödeme olarak adlandırılamaz; çünkü peşin ödemelerde havalenin yükleme öncesinde ihracatçıya ulaşması gerekmektedir.
Burada taşıyacağınız en temel risk ise alıcının yüklemeden sonra konşimento kopyasını aldıktan sonra ödemeyi gerçekleştirmemesi olacaktır. Bu riski engellemek için ödemenin %30’unu yükleme öncesi peşin, kalan %70’ini de konşimento kopyası karşılığı yapabilirsiniz.
Documentary Letter of Credit at Sight:
Görüldüğünde ödemeli akreditif kast edilmektedir. Yine, sitemizde akreditifli ödemelerle ilgili yazıları okumanızı öneririm. Yalnız, akreditifli ödemelerde evraklar bankalar aracılığı ile ithalatçıya ulaştırılır.
Yani, konşimento kopyası göndermek suretiyle akreditif altında ödeme almanız mümkün değildir.
Ödemeden Önce Konşimento Göndermenin Sakıncaları Nelerdir?
Ödemeden önce konşimento aslının müşteriye gönderilmesi ile konşimento kopyasının müşteriye gönderilmesi arasında fark bulunmaktadır.
Konşimento aslını müşteriye gönderirseniz, mallar üzerindeki hakimiyetinizi kaybedeceğinizden sizin için epey sıkıntılı bir süreç yaşanabilir.
Konşimento kopyası ise esasen konşimento hükmünde değildir. Yalnız, emre değil de nama düzenlenmiş konşimentoların kopyasının dahi alıcıya gönderilmesi sıkıntı yaratabilir.
Eğer sea waybill, express konşimento tarzı taşıma belgeleri ile bu tip işlemler yaparsanız alıcı orijinal konşimento ibraz etmeksizin malı çekebileceği için sorun yaşamanız olasıdır.
ÖZGÜR EKER (CDCS)
Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri