MT700 Swift Mesajı Nedir?

mt700 swift mesajı

MT 700 akreditif açılışında kullanılan bir swift mesajıdır. İngilizcesi “Issue of a Documentary Credit” olup, Türkçeye “Akreditif Açılışı” olarak çevrilebilir.

Mesaj kodu 700 olduğu için MT 700 olarak sınıflandırılmaktadır.

MT 700 swift mesajının bazı alanları zorunlu, bazı alanları ise opsiyoneldir. Zorunlu alanlar tüm mesajlarda bulunmalıdır. Opsiyonel alanlar ise bazı mesajlarda yer alırken, bazı mesajlarda yer almaz.

MT 700 swift mesajında birbiri ile ilgili maddeler de bulunmaktadır. Akreditifin yapısına göre bir arada olması gereken veya olmaması gereken maddeler olabilmektedir.

Bugünkü yazımızda MT 700 mesajında yer alan tüm alanların açıklamalarına yer vereceğiz. Uygulamada bütün alanlar aynı akreditif metninde bulunmaz.

Devam

Vesaik Mukabili Ödeme

Vesaik Mukabili Ödeme Nedir? İthalat ve İhracat İşlemlerinde Nasıl Kullanılır?

İngilizcede “Documentary Collection” veya “Cash Against Documents (CAD)” olarak adlandırılan “Vesaik Mukabili” ödeme; uluslararası ticarete konu mal bedelinin söz konusu malları temsil eden belgelerin alıcıya teslimi karşılığı ödenmesi prensibini ifade eden bir ödeme yöntemidir.

Vesaik mukabili ödeme, basit olarak vesaiklerin alıcıya mal bedelinin tahsil edilmesinden veya tahsilat için istenilen güvencenin alınmasından sonra teslim edildiği bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilir.

Vesaik mukabili işlemler bankalarca yürütülmektedir. Kuralları ICC tarafından yazılmış olan URC 522 isimli kitapçıktır.

Operasyonel olarak akreditiften daha kolay olan vesaik mukabili ödeme; risk açısından değerlendirildiğinde akreditiften daha risklidir çünkü bankaların ödemeye ilişkin bir sorumlulukları bulunmaz. (aval hariç)

Bugünkü yazımızda vesaik mukabili ödemenin işleyiş süreci üzerinde duracağız. Vesaik mukabili ödemenin temel özelliklerini inceledikten sonra vesaik mukabili ödemede tahsilat yöntemlerine göz atacağız.

Yazımızın son bölümünde ise vesaik mukabili ödemede tarafları anlayıp; vesaik mukabili ödemenin kurallarına değineceğiz.

Devam

Akreditifte Taraflar Kimlerdir?

Akreditifte Taraflar Kimlerdir?

Bugünkü yazımızda dış ticarette kullanılan akreditifli ödemede yer alan taraflar üzerinde duracağız.

Daha önceki yazımızda akreditifli işlemlerde yer alan bankaları detaylı olarak incelemiştik.

Akreditif işleminde bankaların görev ve sorumluluklarını daha iyi anlamak için o yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Her akreditif işlemi birbirinden farklı özellik gösterebilmektedir. Dolayısı ile akreditif işlemlerindeki taraflar bir akreditif işleminden diğerine değişiklik gösterebilmektedir.

Örneğin;

  • En basit akreditif işleminde amir banka, ihbar bankası ve lehtar akreditifin tarafları olarak yer almaktadır.
  • Teyitli akreditifte teyit bankası ve rambursman bankası önemli bir işlev üstlenmektedir.
  • Devredilebilir bir akreditifte devir bankası ve birinci lehtar yer almaktadır.
Devam