İhracat ve İthalat İşlemlerinde Doğru Teslim Şekli Seçimi Nasıl Yapılır?

Incoterms 2020 kuralları, iki ana kategoride sınıflandırılmaktadır.

EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU ve DDP kuralları, tüm taşıma modlarında kullanılabilme esnekliği sunarken; FAS, FOB, CFR ve CIF kuralları özel olarak denizyolu taşımacılığı için tasarlanmıştır.

Bu sınıflandırma, ihracat ve ithalat işlemlerinde doğru kuralın seçilmesinde ilk adımı oluşturur.

Incoterms 2020’de her kural, satıcı ve alıcı arasındaki sorumlulukları farklı seviyelerde belirler.

Örneğin, EXW kuralında satıcının sorumluluğu malları kendi tesisinde hazır etmekle sınırlıyken, DDP kuralında satıcı ithalat gümrüklemesi dahil tüm süreçlerden sorumludur.

CIF ve CIP teslim şekillerinde satıcı navlun bedelini ödemenin yanı sıra nakliye sigortası yaptırmak zorundadır. Bu gibi farklılıklar, işletmelerin operasyonel ihtiyaçlarına ve risk yönetimi stratejilerine göre en uygun INCOTERMS 2020 kuralını seçmelerini gerektirir.

Bugünkü yazımızda maliyet ve risk faktörleri bakımından doğru teslim şekli seçimi nasıl yapılır sorusunu cevaplandıracağız.

Bu sayfada teslim şekillerinin detaylı açıklamasına yer verilmemiştir. Linklere tıklayarak herbir teslim şeklinin detaylı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU, DDP: Bu teslim şekilleri denizyolu, karayolu, havayolu ve hatta multimodal taşımalar dahil olmak üzere tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir.

FAS, FOB, CFR, CIF: Bu teslim şekilleri sadece denizyolu taşımacılığı için tercih edilmelidir.

EXW: Satıcı, ihracat gümrük işlemlerini yapmaksızın, yükümlülüğünü yalnızca malları kendi iş yerinde alıcının kullanımına sunmakla sınırlandırmak ister.

FCA: Satıcı, malları kendi ülkesinde alıcının taşıyıcısına belirtilen teslim noktasında hazır hale getirmeye ve malları ihracat için gümrüklemeye istekli olur.

CPT: Satıcı, FCA kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, alıcının ülkesinde belirli bir varış yerine kadar taşıma sözleşmesini sağlamaya ve bunun bedelini ödemeye de istekli olur.

CIP: Satıcı, CPT kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, an az All Risks Institute Cargo Clauses (A) kapsamında sigorta sağlamaya ve sigorta primini ödemeye de istekli olur.

DAP: Satıcı, malları alıcının ülkesinde belirtilen bir yere teslim etmeye ve malların oraya ulaşmasına kadar, ithalat gümrük işlemleri ve ithalat gümrük vergileri hariç olmak üzere, tüm maliyetleri ve riskleri üstlenmeye istekli olur.

DPU: Satıcı, DAP kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, malları belirtilen yerde veya noktada taşıma aracından boşaltmaya da istekli olur.

DDP: Satıcı, DAP kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, malları ithalat için gümrüklemeye ve ithalat gümrük vergilerini ödemeye de istekli olur.

FAS: Satıcı, ihracat gümrük işlemlerini yapmak şartıyla, malları kendi ülkesindeki bir limanda geminin yanına teslim etmeye istekli olur.

FOB: Satıcı, ihracat gümrük işlemlerini yapmak şartıyla, malları kendi ülkesindeki bir limanda gemiye yüklemeye istekli olur.

CFR: Satıcı, FOB kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, alıcının ülkesinde belirli bir varış limanına kadar taşıma sözleşmesini sağlamaya ve bunun bedelini ödemeye de istekli olur.

CIF: Satıcı, CFR kapsamındaki yükümlülüklere ek olarak, dar kapsamlı Institute Cargo Clauses (C) sigorta sağlamaya ve sigorta primini ödemeye de istekli olur.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri