Freight Payable at Destination Nedir?

Konşimentolarda taşıma bedelinin yani navlunun kimin tarafından ödeneceğini göstermek amacıyla genellikle “Freight Collect” veya “Freight Prepaid” ibareleri kullanılmaktadır.

“Freight Collect” ibaresi navlunun alıcı tarafından ödeneceğini göstermekte iken, “Freight Prepaid” ibaresi ise navlunun satıcı tarafından ödenmiş olduğunu veya ödeneceğini göstermektedir.

“Freight Payable at Destination” terimi “Freight Collect” terimi yerine kullanılabilen ve birebir bu terimin vermiş olduğu anlamı veren bir dış ticaret terimidir.

Freight Payable at Destination, navlunun alıcı tarafından ödeneceğini gösterir.

Freight Payable at Destination

Freight Payable at Destination İbaresi Hangi Teslim Şekilleri ile Kullanılabilir?

Incoterms 2020 kurallarına göre FCA, FOB, FAS teslim şekillerinde navlun ödemesinin alıcı yani ithalatçı firma tarafından yapılması öngörüldüğü için bu teslim şekillerinde “Freight Collect” ibaresinin kullanılması gerekmektedir.

EXW teslim şekli doğru kullanıldığında esas itibari ile dış ticaret işlemlerine uygun bir seçenek değildir. Uygulamada EXW teslim şekli ile “Freight Collect” ibaresinin kullanıldığı görülmektedir.

Akreditifli Ödemelerde “Freight Payable at Destination” veya “Freight Collect” İbaresinin Kullanılması Fark Eder mi?

ISBP 821 kitapçığında;

“Bir konşimentodaki navlunun ödenmesiyle ilişkili bir ifadenin akreditifte belirtilen ifadeyle aynı olması gerekmez, ancak bu ifade belgede yer alan diğer herhangi bir beyanla veya akreditifle çelişmeyecektir.

Örneğin, bir akreditif bir konşimentonun “freight payable at destination” olarak işaretlenmesini istendiğinde belge “freight collect” kaydını taşımasını engellemez.” denilmektedir.

Buna rağmen, gereksiz rezerv yememek için en sağlıklı yöntem akreditif metninde istenilen navlun kaydının birebir aynısını taşıma belgelerine yazmaktır.

Dolayısı ile eğer akreditif metninde “Freight Collect” geçmekte ise taşıma belgesine “Freight Collect” yazılmalıdır.

Aksi halde yani akreditif metninde “Freight Payable at Destination” yazılmış ise taşıma belgesinde aynen bu ifade kullanılmalıdır. Böylece gereksiz rezerv yenmemiş olur.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri