Akreditif Kırdırmak Nedir?

Vadeli akreditiflerin vadesinden önce nakde dönüştürülmesi işlemine günlük kullanımda akreditifin kırdırılması denilmektedir. Söz konusu işlem, biraz daha teknik terminolojide ise akreditifin iskonto edilmesi (Forfaiting) olarak geçmektedir.

Akreditif kurallarında tanımlanmış olan “negotiation” (iştira) ödeme seçeneği tam olarak akreditif alacağının iskonto edilmesi üzerine kurulmuştur.

Bilindiği gibi akreditif şarta bağlı bir ödeme yöntemidir. Her hangi bir ihracatçı lehine akreditif açılmış olması, söz konusu akreditif altında mutlaka ödeme yapılacağı anlamına gelmemektedir.

Akreditif altında ödeme almaya hak kazanabilmek için ilk önce yükleme yapılmalı ve daha sonra akreditifte ibrazı şarta bağlanmış belgelerle beraber ödeme amir bankadan talep edilmelidir.

Not: Akreditif alacağının temlik edilmesi ile akreditifin iskonto edilmesi farklı kavramlardır. Akreditif Kırdırmak Nedir başlıklı videomuzu izlemek için lütfen tıklayın.

Akreditif Kırdırmak Nedir? Akreditif İskontosu Nasıl İşler?

Amir banka ibraz edilen belgeleri inceledikten sonra uygun evrak ibrazında belgeleri kabul edip akreditif vadesinde ödeme yapmak üzere akreditif lehtarına bir ödeme tarihi vermektedir.

İşte akreditifin kırdırılması denilen husus bu noktada devreye girmektedir. Amir veya teyit bankaları; yapılan ibrazı inceleyip uygun bulduktan sonra ödeme vadesi bildirilen akreditifler ile ilgili olarak piyasadaki geçerli ticari iskonto oranları üzerinden akreditifi vadesinden önce iskonto ederek ödeme yapabilmektedirler.

Vadeli Akreditifler Yükleme Öncesi İskonto Ettirilebilir mi?

Hayır. Vadeli akreditifler yükleme öncesinde iskonto ettirilemezler. Akreditifin iskonto edilebilmesi için ihracatçı tarafından ilk önce yükleme yapılması ve belgelerin amir banka veya teyit bankası tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

Teyitli Akreditifler İskonto Ettirilirken Teyit Bankasının Rolü Nasıl Olmaktadır?

Teyit bankası uygun evrak ibrazında amir banka gibi ödeme yükümlülüğü altındadır. Dolayısı ile eğer bir teyit bankası uygun evrak ibrazını tespit edip evrakları kabul etmiş ise bu durumda akreditif vadesinde ödeme yapmakla yükümlüdür.

Elbette bir bankanın kendi ödeme yükümlülüğünü iskonto etmesi daha kolay olacağı için teyitli akreditifin daha kolay iskonto ettirilebileceği düşünülmelidir.

Uygulamada teyit bankası olmayan görevli bankaların çoğunlukla akreditif iskontosu yapmadıkları görülmektedir.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri