Akreditif Nedir?

akreditif nedir, resim galerisi ve pdf dosyası ile detaylı anlatım

Akreditif, dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilir.

Akreditif, ihracatçı ve ithalatçı açısından riskleri sınırlandıran bir ödeme yöntemidir. ICC tarafından hazırlanan UCP 600 kuralları ile kullanılmaktadır.

Akreditif ithalatçının talebi ile ithalatçının bankası (amir banka) tarafından açılmaktadır. Akreditif literatüründe ithalatçıya akreditif amiri (applicant), ihracatçıya ise akreditif lehtarı (beneficiary) denilmektedir.

Amir banka (issuing bank), akreditif şartlarının yerine getirilmesi koşulu ile açılan akreditif bedelini ödeme yükümlülüğü altındadır. Akreditif, dış ticarette güvenli bir ödeme yöntemi tercih eden ihracatçı ve ithalatçılar için ideal seçeneklerden birisidir.

Akreditif pek çok anlamda dış ticarette kullanılan diğer ödeme yöntemlerinden ayrışmaktadır. Akreditifin, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve peşin ödemeye karşı belirli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Ayrıca, akreditifli ödemelerde çeşitli riskler de bulunmaktadır.

Bugünkü yazımızda akreditif nedir sorusuna yanıt verip; akreditif ile ilgili temel bilgilere değineceğiz.

Akreditif Nedir Sunumunu pdf dosyası şeklinde görmek için tıklayın.

Devam

Tunus Akreditif Danışmanlık

Tunus Akreditif Danışmanlık

Bu yazımızda Tunus’un genel ekonomik durumunu inceleyip, akreditif işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladıktan sonra Tunus’a yaptığımız birkaç akreditif danışmanlık referansımızı sizlerle paylaşacağız.

Yazımızın içeriğine Tunus Akreditif Danışmanlık başlıklı pdf dosyamızdan ulaşabilirsiniz.

Tunus’un Genel Ekonomik Durumu

Tunus, 162.155 km2 yüzölçümüyle Kuzey Afrika’da yer alan bir ülkedir. Doğusu ve kuzeyinde Akdeniz, güneydoğusunda Libya, batı ve güney batısında Cezayir bulunmaktadır.

Tunus ekonomisi, turizm başta olmak üzere, hizmet sektörü, tarım, tekstil ve konfeksiyon, hafif sanayiler ile petrol ve fosfat üretimine dayanan gelişme yolunda bir ekonomidir.

Gıda ürünleri ithalatta önemli bir yer tutmakla birlikte ülke, başta zeytinyağı olmak üzere önemli bir tarım ürünleri ihracatçısıdır.

Türkiye ile Tunus arasındaki ticari ilişkiyi geçmiş yıllar boyunca incelediğimizde, ticaretin ülkemiz lehine bakiye verdiği görülmektedir. 2000 yılında ikili ticarette Türkiye lehine dış ticaret fazlası 97 milyon ABD Doları iken, 2020 yılında dış ticaret fazlası 777 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.

Türkiye’nin Tunus’a ihraç ettiği başlıca ürünler: Demir ve çelik Mineral yakıtlar, yağlar, pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, demir veya çelikten eşya, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, ağaç ve ahşap eşya, odun kömürü, örme eşya, elektrikli makina ve cihazlardır.

Devam

Akreditif Nasıl Açılır? Akreditif Nasıl İşler?

akreditif nasıl açılır, nasıl işler

Akreditif, ithalatçının bankasına vermiş olduğu talimat ile ithalatçının bankası tarafından açılmaktadır.

Akreditifin açılması ile birlikte ithalatçı akreditifin doğrudan tarafı olmaktan çıkar ve akreditifi açan amir banka uygun ibraz karşılığında akreditif lehtarına ödeme yapmakla yükümlü hale gelir.

İhracatçı açısından bakıldığında süreç akreditif metninin ihbar edilmesi ile başlamakta, belgelerin ibraz edilmesiyle devam etmektedir.

Son aşamada ise belgelerin bankalarca incelenmesi ve ödeme süreci gelmektedir.

Bugünkü yazımızda akreditifin açılış sürecini ve işleyişini yani çalışma mekanizmasını örnek üzerinden açıklayacağız.

Not: Yazımızın içeriğine Akreditif Nasıl Açılır, Nasıl İşler? başlıklı pdf dosyamızdan ulaşabilirsiniz.

Devam

Akreditif Teyit Masrafları Ne Kadardır? Teyit Masraflarını Kim Öder?

teyit kmisyonları

İhracatçıların, amir banka ve amir bankaya ait ülke riskini ortadan kaldırmak ve dolayısı ile akreditif altında alacaklarını sağlama almak için kullanmış oldukları bir mekanizma olan teyit, akreditifli işlemlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle Afrika, Güney Amerika ve Asya’da yer alan riskli ülkelerden gelen akreditiflerin teyitli olarak açılması istenilmektedir.

Teyit bankası, bir akreditife teyidini ekleyerek bir risk almaktadır. Bunun karşılığında da doğal olarak bir kâr beklentisi içine girmektedir.

Peki, teyit bankaları ne kadarlık bir komisyon karşılığında akreditiflere teyit eklemektedirler? Söz konusu teyit masraflarını kim ödemektedir? İhracatçı mı yoksa ithalatçı mı?

Bugünkü yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız.

Devam

Akreditif Açılış Masraf ve Komisyonları

akreditif açılış masraf ve komisyonları

Akreditif, ihracatçılar ve ithalatçılar için teferruatlı ve masraflı bir ödeme yöntemidir.

Akreditif masrafları çoğunlukla ihracatçılar ve ithalatçılar arasında paylaşılmaktadır.

Akreditif açılış masraflarını ithalatçılar karşılarken, akreditifin açıldığı ülke dışında oluşan masraflarını ise çoğunlukla ihracatçılar karşılamaktadır.

Peki, akreditif açılışı için ithalatçılar bankalara ne kadar komisyon ödemek zorundadırlar? Akreditif açılışında ödenecek masraflar nelerdir ve ne kadar tutmaktadır?

Bugünkü yazımda, ithalatçılar tarafından karşılanan akreditif açılış masrafları ve komisyonlarını Türkiye’deki bazı bankaların güncel 2024 komisyon oranlarını örnek vererek açıklamaya çalışacağım.

Devam