Temiz Konşimento ile Kirli Konşimento Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan konşimentolar, ürünlerin dış görünüş itibari ile iyi durumda olup olmamasına göre “Temiz Konşimento” (Clean Bill of Lading) ve “Kirli/Kayıtlı Konşimento” (Claused Bill of Lading) olmak üzere iki temel kategoride sınıflandırılır.

Konşimento başlıklı yazımda, konşimento çeşitlerini açıklarken kısaca temiz konşimento ile kirli konşimento üzerinde durmuş, her iki konşimento çeşidinin de kısaca tanımını yapmıştım.

Dileyen arkadaşlar, söz konusu yazımı incelerek konşimento kavramı ile ilgili olarak daha detaylı bilgi alabilirler.

Bugünkü yazımda ise, temiz konşimentolar (clean bill of lading) ile kirli konşimentolar (claused bill of lading) arasındaki farkları açıklamaya çalışacağım.

Temiz Konşimento Nedir?

Konşimento üzerinde, nakliyeci tarafından ürünlerin dış görünüş itibari ile hasarlı biçimde teslim alındığına dair her hangi bir kayıt olmayan konşimentoya “Temiz Konşimento” denir.

Kirli Konşimento Nedir?

Üzerinde, ürünlerin veya ürün ambalajlarının dış görünüş itibari ile, hasarlı veya taşımaya elverişsiz olduğuna dair açık bir kayıt bulunan konşimentolara kirli konşimento denilir. İngilizce olarak “Claused Bill of Lading” olarak kullanılan terimin daha doğru kullanım şekli ise “Kayıtlı Konşimento” olmaktadır. Kirli konşimento ise “Unclean Bill of Lading” veya “Dirty Bill of Lading” olarak günlük kullanımda geçen terimlerden alınmıştır.

Temiz Konşimento ile Kirli Konşimento Arasındaki Farklar Nelerdir?

Temiz Konşimento: İthalatçı firmalar veya bankalar tarafından talep edilen konşimento türüdür. Özellikle akreditifli ödemelerde bankalar temiz konşimento talep ederler.

Kirli Konşimento: İthalatçılar veya özellikle bankalar tarafından kabul görmeyecek konşimento türüdür.

Temiz Konşimento: Ürünlerin kalitesi ile ilgili olarak her ne kadar pozitif bir anlam ifade etmese de, en azından ürünler nakliyeci tarafından teslim alındığında dış görünüş itibari ile sağlam oldukları anlaşılmaktadır.

Kirli Konşimento: Üzerinde nakliyeci tarafından kayıt düşülmüş konşimentolar, ürünler nakliyeci tarafından teslim alındığında dış görünüş itibari ile belirgin hasar veya kalite kaybına işaret edeceği için, ürünlerin satış sözleşmesinde veya proforma faturada belirlenen kaliteden uzakta olduğunu gösterebilmektedir.

Temiz Konşimento: Yalnızca standart bir yükleme kaydı taşır.

Kirli Konşimento: Standart yükleme kaydının yanı sıra, ürünlerin dış görünüş itibari ile, hasarlı veya taşımaya elverişsiz olduğuna dair açık bir kayıt taşır.

ÖZGÜR EKER (CDCS)

Akreditif Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri