As Per Proforma Invoice Ne Demektir?

As Per Proforma Invoice Ne Demektir

“As per proforma invoice” ibaresi akreditifli işlemlerde 45A-Description of Goods (Mal Tanımı) maddesi içerisinde ekseriyetle yer alan bir tanımdır.

Hemen hemen tüm amir bankalar (issuing banks), akreditif açma teklif mektuplarının ekine proforma fatura veya satış sözleşmesinin eklenmesini talep etmekte, açılan akreditiflerde de yukarıda gösterdiğim şekilde proforma faturalara atıfta bulunmaktadırlar.

Peki, bu şekilde bir atıf bulunduran akreditifte evrak ibrazı nasıl yapılmalıdır. Ticari fatura proforma faturaya göre mi düzenlenmelidir? Akreditif belgeleriyle beraber ayrıca proforma ibrazı gerekir mi?

İşte tüm bu soruların cevabını bugünkü yazımda vermeye çalışacağım.

Devam

Akreditiflerle İlgili En Yaygın 5 Yanlış Bilgi

Akreditiflerle İlgili En Yaygın 5 Yanlış Bilgi

Akreditifli ödemeler Türkiye’deki ihracatçı ve ithalatçı firmaların kullanmaktan imtina ettiği bir ödeme yöntemi olup, genellikle firmalar bu ödeme yöntemini ancak mecbur kaldıklarında uygulamaktadırlar.

Akreditifli ödemelerden firmaların uzak durmasındaki en önemli sebeplerden birisi uygulayıcıların akreditif hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır.

Bugünkü yazımda özellikle ihracatçı ve ithalatçı firmalar tarafından sıklıkla sorulan ve akreditif ile ilgili doğru bilindiği zannedilen 5 nokta hakkında bilgi vermek istiyorum.

Devam

FOB mu CIF mi? İthalatta En Avantajlı Teslim Şekli Hangisidir?

FOB mu CIF mi? İthalatta En Avantajlı Teslim Şekli Hangisidir

Bundan daha önceki yazılarımızda en avantajlı teslim şeklini ihracatçılar açısından ele almış, Neden Akreditifli Ödemelerde FOB Yerine CFR Teslim Çalışmalıyız başlıklı yazımızda ihracatçılar için akreditifli ödemelerde CFR’nin FOB’a göre daha avantajlı olduğunu belirtmiştik.

Bugünkü yazımızda ise konuyu ithalatçılar açısından ve dış ticarette kullanılan herhangi bir ödeme yöntemine göre irdeleyeceğiz.

Incoterms 2020 kuralları çerçevesinde 11 adet teslim şekli tanımlanmıştır.

Incoterms 2020 içerisinde tanımlanan 11 teslim şekli, normal şartlar altında birbirlerine karşı üstünlüğü olmayan, tarafların işlemin gerektirdiği biçimde ortaklaşa karar alıp, kullanabilecekleri kurallardır.

Fakat, yapılan ihracat ve ithalat işlemlerinde gerçekleştirilen çeşitli işlem süreçleri incelendiğinde, birbirine yakın teslim şekilleri arasında ithalatçılar açısından belirgin maliyet farklılıkları olduğu görülmektedir.

Örneğin, Türkiye’de ithalat yapan kişiler, bazı forum sitelerinde ve kendi bloglarında, FOB ile yapılan ithalatın, CIF ile yapılan ithalattan daha uygun olduğunu açıklamakta, söz konusu açıklamalarını örneklerle savunmaktadırlar.

Gerçekten de, özellikle FOB yüklemeleri daha ziyade büyük montanlı çalışan, profesyonel diye tabir ettiğimiz firmalar kullanırken, CIF teslim şeklini ithalata yeni başlayan firmaların kullandığı görülmektedir.

Acaba gerçekten FOB teslim şeklinin ithalatta CIF teslim şekline karşı bir üstünlüğü bulunmakta mıdır?

FOB mu CIF mi? İthalatta En Avantajlı Teslim Şekli Hangisidir

Bugünkü yazımda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

Devam

Dış Ticarette Peşin Ödeme Çeşitleri: “Cash with Order” ve “Cash Before Delivery” Nedir?

cash-with-order-cash-before-delivery-nedir

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan peşin ödeme yöntemine İngilizce olarak “Cash in Advance” veya “Advance Payment” denilmektedir.

Peşin ödemede ihracatçı firmalar, malların yüklemesini gerçekleştirmeden önce, mal bedelinin tamamını almış olmaktadırlar.

Peşin ödeme, uluslararası ticarette çoğu zaman ihracatçı firmaların daha baskın olduğu durumlarda veya ihracatçıların alıcı firmalara özel üretim yaptığında tercih edilmektedir.

İhracatçılar açısından en güvenilir ödeme yöntemi olan peşin ödemede, belki de ihracatçı firmaların almış oldukları tek risk, siparişin bir kısmının veya tamamının üretilmesinden sonra, henüz alıcı tarafından ödeme yapılmadan, siparişin alıcı tarafından iptal edilmesi olmaktadır.

Not: Dış Ticarette Peşin Ödeme Çeşitleri: “Cash with Order” ve “Cash Before Delivery” Nedir? başlıklı videomuzu izlemek için tıklayınız.

Devam

Cash Against Documents at Sight

Vesaik Mukabili Ödemelerde Ödeme Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Bugünkü yazımda, sitemi takip eden bir okuyucumdan gelen bir soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Okuyucumun sorusu aşağıdaki gibidir.

Ben İstanbul’daki bir üretici firmanın ihracat departmanından sizinle iletişime geçmiş bulunmaktayım.

Az önce telefonda görüştüğümüz gibi, Fas’a Cash Against Documents at Sight ödeme şekli ile bir ihracatımız söz konusu olacaktır.

Bu ihracat ile ilgili olarak muhabir bankanın ödemeyi yapacağı ile ilgili olarak nasıl bir garanti alabiliriz?

Banka avali sadece vadeli ödemeler için mi söz konusu? Cash Against Documents at Sight olduğu zaman banka avali alamaz mıyız?

Cash Against Documents at Sight’a göre müşterimiz muhabir bankaya vesaikler ulaştığı anda ödemeyi yapmak zorunda mı yoksa malların ilgili ülke gümrüğüne gelmesini bekleyebilir mi?

Devam