Akreditif ile İlgili Sorular ve Cevapları – (Ocak-Aralık 2012)

Soru 1 : Vadeli Akreditif işlemleri

Vadeli akreditifin ödenmemesi veya ödenememesi durumunda hangi cezai yaptırımlar söz konusu oluyor? Konuyla ilgili ayrıntılı bir döküman veya önerebileceğiniz türkçe/ingilizce bir site var ise mail adresimle paylaşabilir misiniz? Ödenmeme durumunda tarafların sorumlulukları, hukuki sürece geçmeden önce tanınan süre ve tüm bu sürecin akreditifi açan taraf için ne şekilde gerçekleşeceğine ilişkin bilgi edinmek istedim.Yani ben ödemediğimde başıma ne gelecek bunu bildiren bir metin olması gerekmez mi akreditifi açarken?
Teşekkür ederim.

Cevap : Öncelikle hazırlamış olduğum web sayfasında konu ile ilgili yazmış olduğum yazılara bakmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Akreditif Bilgi Merkezi’nin facebook sayfasını beğenerek de akreditif ile ilgili güncel bilgileri takip edebileceğinizi belirtmek istiyorum.

Hiçbir ticari banka kendisini güvenceye almadan sizin adınıza başka bir kuruma ödeme garantisi vermez. Siz bankanıza başvurup akreditif açma talebinizi ilettiğinizde onlar sizin ile bir sözleşme imzalayıp bu sözleşmede kendilerinin ödemesini güvence altına alacaklardır. Ayrıca banka açacağı akreditife istinaden sizin banka hesabınıza bloke koyacak veya sizden akreditif tutarına uygun bir teminat talep edecektir. Ancak bu güvenceleri aldıktan sonra bir banka sizin adınıza şarta bağlı bir ödeme garantisi olan akreditifi karşı tarafa açmaktadır. Uygun evrak ibrazında size sormaksızın ödemeyi karşı tarafa yapıp sizin hesabınızdan gerekli tahsiları yapacaktır.

Aksi halde bankalar hem akreditif kurallarına hem de hukuk kuralalarına aykırı hareket etmiş olacaklardır ki kolay kolay hiçbir itibarlı banka bu yola başvurmaz. Velev ki bir banka açmış olduğu akreditif karşılığında ödeme yapmamış olsun. Herhalükarda alıcı ile satıcı arasındaki satış sözleşmesi geçerli olup, eğer satıcı kendisine düşen görevi yerine getirip alıcıdan gerekli ödemeyi akreditif kanalı ile alamaz ise bu durumda yargı yoluna başvurarak mahkeme kanalı ile ödemesini almanın yollarını arayacaktır.
Soru 2 : Akreditif ile ilgili bir soru

Merhabalar,

Bize yurt dışından bir müşterimiz akreditif açtırmış. Ama duyumlarımıza göre bazı art niyetli kişiler malı gümrükten çekerken, istedikleri mal olmasına rağmen bu bizim istediğimiz mal değil diyerek, gümrükte kalmasını sağlayıp daha sonra ihale edilerek satılan bu mala talep oluyorlarmış ve daha düşük fiyattan satın alıyorlarmış. Bu gibi bir riske karşı nasıl bir önlem alabiliriz?

Bir çözüm sunabilirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar diliyorum,

Cevap : Selamlar,

Anladığım kadarı ile size riskli bir ülkeden akreditif açılmış. Yazınızdan çıkarabildiğim kadarı ile de bu müşteriniz ile ilk defa çalışacaksınız.

Bildiğiniz üzere akreditifler bankaların açmış oldukları akreditif kurallarına uymanız ve uygun evrak ibraz etmeniz durumunda ödeme yapmayı garanti etmiş oldukları geri dönülemez bir ödeme yöntemidir. Dolayısı ile size bir akreditif açılmış ise normal şartlar altında ödemenizi almanız gerekir. Çünkü bir banka bir müşterisi için akreditif açmakla müşterisinin kredibilitesini tasdik de etmiş olmaktadır.

Aşağıda yazmış olduğunuz olumsuzluklar ancak müşterinizin art niyetli olması veya ihracatçı olarak sizin gerçekten işe ticari değeri olmayan ürünler göndermeniz durumunda gerçekleşebilecek bir durumdur.

1. Eğer bir müşteri ile ilk defa çalışacaksanız lütfen çeşitli yollardan müşterinizin kredibilitesini araştırınız. Geçmiş dönemlerde benzer sıkıntılara sebebiyet verip vermediğini öğrenmeye çalışınız.
2. Akreditif metnini inceleyiniz. Akreditif şartlarını yerine getirebileceğinizden emin olunuz.
3. Bunun haricinde kendinizi daha fazla güvende hissetmek istiyorsanız söz konusu ihracat işleminin bir kısmını peşin alıp kalanını akreditif ile yaparak daha sağlam bir uygulama yapmış olursunuz.

Saygılar,

Ozgur Eker
CDCS Akreditif Uzmanı

Soru 3 : ithalat akreditif

sayin yetkili

Hindistan’dan kurşun ithal etmek istiyoruz. Bununla ilgili web sayfanızdan yararlandık. Ama ilk ithalatımız olacağı için kendimizi yeterli görmediğimizden bize konu ile ilgili yol göstermenizi rica ediyoruz.
Cevap : Hindistan ithalat akreditifleri

İşlemlere başlamadan ve akreditif açmadan önce kurşun ithalatı için gerekli yasal süreçleri öğrenmeniz gerekmektedir.
İlk ithalatımız olacak demişsiniz. Yapmanız gereken size bilgi verebilecek güvenebileceğiniz bir gümrükçü ile konuşup almayı düşündüğünüz malı Türkiye’ye hangi kurallar ve gümrük vergileri ile sokabileceğinizin tespiti olmalıdır.

Kurşun ithalatını yapabileceğinizden tamamen emin olmadan kesinlikle akreditif açmayınız.

Saygılar,

Ozgur Eker
CDCS Akreditif Uzmanı

Soru 4 : Sayın Özgür Bey,

Avrupa da çalıştığımız bir müşterimiz L/C açacak. Bankamızdan bir yazı geldi. L/C nin 47A sahasında aşağıdaki yazı mevcut imiş. Bankam akreditif tahtında yapılacak yükleme ve vesaik
gönderimi süreçlerinde bui maddede belirtilen hususlardan birinin yer alması durumunda doğacak sorumluluğun firmama ait olacağını, Bu akreditif teyitli ise ve teyit ilavesi yapılmış/yapılacak ise banka teyidi hükümsüz kalacağını bildirdi.

WE PROCESS ALL TRANSACTIONS UNDER THIS LETTER OF CREDIT IN ACCORDANCE WITH UN- AND EU APPLICABLE LAWS AND REGULATIONS. AS A CONSEQUENCE, PAYMENTS AND/OR DOCUMENTS SHOWING INVOLVEMENT OF PARTIES OR GOODS (INCLUDING VESSELS) THAT ARE SANCTIONED BY UN- OR EU MIGHT NOT BE PROCESSED BY US.
WE WILL HOLD SUCH DOCUMENTS AT DISPOSAL AND RESPONSIBILITY OF THE PRESENTING PARTY.

Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederim.

Cevap : Sorunuz için çok tşkler.

İran, Kuzey Kore gibi BM kapsamında ambargoya tabi ülkelere yöneliktir yukarıda sözü geçen maddeler.Konu ile ilgili olarak detaylı bir inceleme yazısı yazmış olduğum şu sayfaya bakmanızı tavsiye edeceğim. Ofac şartı ile ihbar edilen akreditifler