Partial Shipment Not Allowed Ne Demektir?

Partial shipments not allowed ibaresi akreditifli ödemelerde kullanılan swift mesajlarında sıklıkla gördüğümüz bir terim olup; kısmi yüklemelere söz konusu akreditif altında izin verilmeyeceği anlamına gelmektedir.

Kısmi yüklemelere izin verilmeyen akreditiflerde akreditif tutarı ürünlerin tek seferde ve tek bir taşıma aracı ile yüklenmesi esastır. Bu durumun istisnaları ise akreditif kuralları içerisinde açıklanmıştır.

Partial Shipment Not Allowed Ne Demektir?

Dilerseniz, tanımımızı yaptıktan sonra konuyu örnek üzerinden detaylı olarak inceleyelim. Devam

Akreditifte, “Partial Shipments” Kısmi Yükleme Kavramı

Partial shipments, İngilizce bir ticari terim olup bir siparişin küçük parçalar halinde, farklı zamanlarda ve farklı taşıma araçları ile yüklenmesi anlamında kullanılmaktadır.

Güncel akreditif kural kitapçığı olan UCP 600‘de “partial shipments” kavramı 31. madde altında tanımlanmıştır. UCP 600’ün orijinal Türkçe çevirisinde söz konusu terimin “kısmi yükleme” kavramı ile ifade edildiği görülmektedir.

Akreditif konusunda uzun yıllardır çalışanların “kısmi yükleme” yerine “kısmi sevkiyat” tabirini kullandıkları da bir gerçektir.

Akreditifte, "Partial Shipments" Kısmi Yükleme Kavramı

Bugünkü yazımızda kısmi yükleme kavramını açıklayacağız. Aynı zamanda, kısmi yükleme akreditifli işlemlerde ne gibi sonuçlar doğurmaktadır, sorusunun da yanıtını arayacağız. Devam

Akreditif Açılış Masraf ve Komisyonları

Akreditif, ihracatçılar ve ithalatçılar için teferruatlı ve masraflı bir ödeme yöntemidir. Akreditif masrafları çoğunlukla ihracatçılar ve ithalatçılar arasında paylaşılmaktadır.

Akreditif açılış masraflarını ithalatçılar karşılarken, akreditifin açıldığı ülke dışında oluşan masraflarını ise ihracatçılar karşılamaktadır.

Peki, akreditif açılışı için ithalatçılar bankalara ne kadar komisyon ödemek zorundadırlar? Akreditif açılışında ödenecek masraflar nelerdir ve ne kadar tutmaktadır?

akreditif açılış masraf ve komisyonları

Bugünkü yazımda, ithalatçılar tarafından karşılanan akreditif açılış masrafları ve komisyonlarını Türkiye’deki bazı bankaların güncel komisyon oranlarını örnek vererek açıklamaya çalışacağım. Devam

Akreditif Teyit Masrafları Ne Kadardır? Teyit Masraflarını Kim Öder?

İhracatçıların ödemelerini sağlama almak için kullanmış oldukları bir mekanizma olan teyit, akreditifli işlemlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle Afrika, Güney Amerika ve Asya’da yer alan riskli ülkelerden gelen akreditiflerin teyitli olarak açılması istenilmektedir.

Teyit bankası, bir akreditife teyidini ekleyerek bir risk almaktadır. Bunun karşılığında da doğal olarak bir kâr beklentisi içine girmektedir.

Peki, teyit bankaları ne kadarlık bir komisyon karşılığında akreditiflere teyit eklemektedirler? Söz konusu teyit masraflarını kim ödemektedir? İhracatçı mı yoksa ithalatçı mı?

teyit kmisyonları

Bugünkü yazımızda bu soruların cevaplarını arayacağız. Devam

Teyitli Akreditiflerin Avantajları Nelerdir?

Akreditif üzerine yazmış olduğum ilk yazılardan birisi teyitli akreditif başlığını taşımakta idi. Söz konusu yazımda teyitli akreditifin tanımını yapmış, UCP 600’e göre teyit bankasının sorumluluklarını incelemiş ve swift mesajında teyit ile ilgili yer alan bilgilerin açıklamasını yapmıştım.

Teyitli akreditif ihracatçı firmayı koruyan bir mekanizma olup, kısaca amir bankanın vermiş olduğu ödeme yükümlülüğüne ilave geri dönülemez ödeme yükümlülüğünün (irrevocable payment guarantee) ikinci bir banka tarafından daha üstlenilmesi olarak tanımlanabilmektedir.

Teyit bankaları genellikle akreditif lehtarı ile aynı ülkede yer almaktadır. Bazı durumlarda ise ABD, Almanya, Fransa veya İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yer alan bankaların özellikle Afrika’dan açılan akreditiflere teyit verdikleri görülmektedir.

teyitli akreditif avantajlar

Peki, teyitli akreditifin avantajları nelerdir? İhracatçı firmalar neden ekstra maliyet altına girip, akreditiflerine teyit ilave ettirmektedirler? Devam